Συστήματα στήριξης λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής (MDR- CDSS) (ΤΑΕΔΚ-06179)

Συστήματα στήριξης λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής (MDR- CDSS) (ΤΑΕΔΚ-06179)

Η εντατική χρήση αντιβιοτικών έχει διευκολύνει την ανάδυση ποικιλίας μηχανισμών βακτηριακής αντοχής.  Η επιλογή και επικράτηση ανθεκτικών κλώνων βακτηρίων είναι ιδιαίτερα έντονη στο νοσοκομειακό περιβάλλον, ενώ τα ποσοστά αντοχής στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Οι επιπτώσεις αυτού του προβλήματος είναι όχι μόνον ιατρικής, αλλά και οικονομικής φύσης, γιατί οι ασθενείς που προσβάλλονται από ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά μικροοργανισμούς υπόκεινται σε αυξημένο κίνδυνο να λάβουν ακατάλληλη θεραπεία, που θα oδηγήσει σε παρατεταμένη νοσηλεία ή στο θάνατο.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι οι έως τώρα ακολουθούμενες πολιτικές ελέγχου έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα. Επιστημονικές παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι οι αλλαγές των νοσοκομειακών μικροχλωρίδων επηρεάζονται από πολλαπλούς παράγοντες. Ωστόσο, οι μηχανισμοί που τις διέπουν δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί. Συνεπώς απαιτείται μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα συνυπολογίζει όσο το δυνατό περισσότερους παράγοντες και μέσω καινοτόμων υπολογιστικών μεθοδολογιών θα υποδεικνύει τις θεραπευτικές προσεγγίσεις με τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας. Η ενσωμάτωση και εφαρμογή ενός συστήματος στήριξης απόφασης ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της μικροβιακής αντοχής. Ο περιορισμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων και η επιτυχής θεραπευτική αντιμετώπισή τους απαιτεί το λεπτομερή χαρακτηρισμό των ανθεκτικών παθογόνων, των αλληλεπιδράσεων ξενιστή/παθογόνου και της βιοποικιλότητας των μικροχλωρίδων των ασθενών (εντερικής και στοματοφάρυγγα), καθώς και γνώση της μικροβιακής χλωρίδας κάθε νοσοκομείου και της διακίνησης ασθενών μεταξύ νοσοκομειακών μονάδων.

Στο παρόν έργο, η συναξιολόγηση κλινικών, βιοχημικών, μικροβιολογικών και γενετικών δεδομένων και η χρήση ενός εξειδικευμένου λογισμικού για τη χαρτογράφηση των μικροβιακών χλωρίδων των νοσοκομείων σε πραγματικό χρόνο, θα προσφέρουν υψηλότερη ακρίβεια στην πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας της εκάστοτε θεραπείας και στην επιλογή του καταλληλότερου θεραπευτικού σχήματος.

Αντικειμενικοί στόχοι του έργου είναι:

  • η συνδρομή στη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων μέσω προβλέψεων βασισμένων σε σειρές κλινικών, επιδημιολογικών, μικροβιολογικών και γενωμικών δεδομένων
  • ο προσδιορισμός των παραγόντων κινδύνου  και βιοδεικτών για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και την μικροβιακή αντοχή σε πραγματικό χρόνο
  • η καθοδήγηση της εμπειρικής θεραπευτικής αγωγής

Μακροπρόθεσμοι στόχοι του έργου είναι:

  • η μείωση νοσηρότητας και θνητότητας
  • η μείωση του κόστους νοσηλείας που συνεπάγεται η μικροβιακή αντοχή.

Οι στρατηγικοί στόχοι του έργου είναι:

  • η ανάπτυξη σύστημα παρακολούθησης νοσοκομειακών εγκαταστάσεων που αποσκοπεί στην έγκαιρη και έγκυρη επιτήρηση των νοσοκομειακών μονάδων και εγκαταστάσεων
  • η ανάπτυξη ευφυούς ηλεκτρονικού συστήματος αποφάσεων για τη λήψη αποφάσεων και την προσαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων

Τα προτεινόμενα προϊόντα θα αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη σουίτα λογισμικού για την παρακολούθηση των ανθεκτικών βακτηριακών στελεχών στο νοσοκομειακό περιβάλλον, τον προσδιορισμό αξιόπιστων βιοδεικτών για την παρακολούθηση της πορείας της λοίμωξης, αλλά και την έγκαιρη προσαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο ιδιαίτερο περιβάλλον κάθε νοσοκομείου.