Η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ έχει συσταθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4521/2018, άρθρα 21-27.
Αποστολή της είναι να παρέχει, σε ηθικό και δεοντολογικό επίπεδο, εγγύηση αξιοπιστίας των ερευνητικών έργων που διεξάγονται στο ΕΙ Παστέρ.
Η Ε.Η.Δ.Ε. ελέγχει κατά πόσον ένα ερευνητικό έργο διενεργείται με σεβασμό στην αξία των ανθρώπινων όντων, στην αυτονομία των προσώπων που συμμετέχουν, στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά τους δεδομένα, καθώς και με φροντίδα για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Η Επιτροπή ελέγχει, επίσης, την τήρηση των γενικά παραδεδεγμένων αρχών της ακεραιότητας της έρευνας και των κριτηρίων της ορθής επιστημονικής πρακτικής.
Ο έλεγχος της ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας αποτελεί ουσιώδη εγγύηση αξιοπιστίας, ενισχύει την ποιότητα των ερευνητικών έργων, και συμβάλλει στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης και στην αποδοχή της έρευνας που διεξάγεται στο ΕΙ Παστέρ από το κοινωνικό σύνολο.
Η Ε.Η.Δ.Ε. αποτελείται από πέντε (5) τακτικά μέλη με τους αναπληρωτές τους. Είναι επιστήμονες, με ειδίκευση σε θέματα έρευνας, ηθικής/βιοηθικής και δεοντολογίας της έρευνας. Εκλέγονται, με τριετή θητεία, από το Επιστημονικό Συμβούλιο και ορίζονται με απόφαση Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου.
Λέανδρος Λεφάκης
Δικηγόρος - Διδάκτωρ Νομικής
O Λέανδρος Λεφάκης σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Λονδίνου και Kent του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2003 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Βιοτεχνολογικές Εφευρέσεις» εκδόθηκε το 2004 από τις εκδόσεις Σάκκουλα.
Έχει διδάξει ιδιωτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Στερέας Ελλάδaς (2005-2012) και ειδικά θέματα δικαίου βιοηθικής και βιοτεχνολογίας στο μεταπτυχιακό του Γενικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2021 διδάσκει βιοηθική, βιοδίκαιο και ιατρική δεοντολογία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καθώς και νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού (2005-2009) και στο Υπουργείο Ανάπτυξης (2004). Ως νομικός σύμβουλος ασχολείται κυρίως με τους τομείς του Δικαίου Εταιριών και του Δικαίου της Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του νομικού περιοδικού Επιθεώρηση Δικαίου Εταιριών και Επιχειρήσεων. Διευθύνει από το 2015 τη νομική εταιρία «Dr Leandros Lefakis Advocates» με έδρα την Αθήνα.
Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων σε θέματα δικαίου βιοτεχνολογίας, ευρεσιτεχνιών εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων και εφευρέσεων τεχνολογίας CRISPR, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 30 άρθρα και σχόλια σε νομικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ειρήνη Φραγκιαδάκη
ΕΛΕ Β ΕΙΠ, Υπέυθυνη ΤΖΒΠΕ
Η Δρ Ειρήνη Φραγκιαδάκη είναι Ειδική Λειτουργική Επιστήμονας Β’ του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ), Επιστημονική και Διοικητική Υπεύθυνη και Υπεύθυνη Κτηνίατρος του Τμήματος Ζωικών Προτύπων Βιοϊατρικής Έρευνας του ΕΙΠ και διδάσκουσα στο Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και του ΕΙΠ. Έχει κλινική κτηνιατρική εμπειρία με ποικίλα είδη ζώων και έχει εργαστεί ως επιστημονική συνεργάτης σε ευρωπαϊκά και ιδιωτικά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την κτηνιατρική μικροβιολογία και τη μοριακή διάγνωση, αποφέροντας 16 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, 1 κεφάλαιο σε βιβλίο και αρκετές ανακοινώσεις σε συνέδρια. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι η ηθική της έρευνας, η κτηνιατρική φροντίδα και ευζωία των ζώων, η βελτίωση εργαστηριακών πρακτικών στη χρήση ζώων για επιστημονικούς σκοπούς, η αποτελεσματική διαχείριση εγκαταστάσεων ζώων εργαστηρίου, η ανάπτυξη νοοτροπίας φροντίδας και αντικατάστασης των ζώων με έγκυρες εναλλακτικές επιστημονικές μεθόδους.
Είναι μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Πρωτοκόλλων, της Επιτροπής Παρακολούθησης και Γνωμοδότησης για την ευζωία των ζώων, και πρόσφατα της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων του ΕΙΠ, καθώς και αναπλ. μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Ευζωία των Ζώων για Επιστημονικούς Σκοπούς. Από το 2017 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής ομάδας εργασίας ETPLAS (Education and Training Platform for Laboratory Animal Science) για την εναρμόνιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των ατόμων που εργάζονται με ζώα για επιστημονικούς σκοπούς.
Πλήρες Βιογραφικό: https://pasteurwp.i-magic.grm/wp-content/uploads/2021/12/CV-Fragkiadaki-Nov-2021_LAS.pdf
OrcID: https://orcid.org/0000-0002-1050-0768
Νίκη Βασιλάκη
Κύρια Ερευνήτρια ΕΙΠ
Η Δρ Νίκη Βασιλάκη είναι κύρια ερευνήτρια και υπεύθυνη ομάδας Μοριακής Ιολογίας στο Τμήμα Μικροβιολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ). Έλαβε πτυχίο Βιολογίας και Διδακτορικό στη Μοριακή Ιολογία από το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2006-2008, έχοντας λάβει γερμανική υποτροφία ακαδημαϊκής ανταλλαγής, η Ν. Βασιλάκη πραγματοποίησε έρευνα ως προσκεκλημένη μεταδιδακτορική υπότροφος στο Τμήμα Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (Γερμανία), με επικεφαλής τον καθηγητή Ralf Bartenschlager, πάνω στο ρόλο του ανοιχτού πλαισίου ανάγνωσης core+1 του ιού της ηπατίτιδας C και core cis-acting δομικών στοιχείων RNA στη μετάφραση και την αντιγραφή του ιού, χρησιμοποιώντας το νεοανακαλυφθέν, τότε, αποδοτικό κυτταρικό μοντέλο μόλυνσης με HCV και ποντίκια με χιμαιρικό ανθρώπινο ήπαρ. Πραγματοποίησε επίσης μεταδιδακτορική έρευνα σε πλατφόρμες μικροσυστοιχιών του EMBL GeneCore Facility (Heidelberg/Germany, 2007). Από το 2008, εργάζεται ως ανεξάρτητη ερευνήτρια στο ΕΙΠ στον τομέα των ιών Flaviviridae (ηπατίτιδας C, δάγκειου πυρετού, κίτρινου πυρετού, ιού Zika), HBV και SARS-CoV-2 (από το 2020), εστιάζοντας σε μηχανισμούς μετάφρασης/αντιγραφής του ιικού γονιδιώματος και ιικής παθογένειας καθώς και στην ανακάλυψη αντι-ιικών. Έχει συντονίσει ένα διεθνές δίκτυο μελετών σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ του μεταβολισμού του κυττάρου ξενιστή και της ιικής μόλυνσης υπό συνθήκες νορμοξίας (φυσιολογικού οξυγόνου) των ιστών, τον ρόλο της βιοσύνθεσης κατεχολαμινών στην ιική μόλυνση και την ανακάλυψη ευρέως αποτελεσματικών μικρομοριακών αναστολέων. Η ομάδα της έχει αναπτύξει αποδοτικά κυτταρικά μοντέλα μόλυνσης με τους ιούς Flaviviridae και HBV, που προσομοιάζουν τις συνθήκες οξυγόνου και το μεταβολικό μικροπεριβάλλον των ιστών. Είναι υπεύθυνη για την πλατφόρμα qPCR Array του ΕΙΠ.
Διδάσκει Μοριακή Ιολογία στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Βιοχημείας-Μοριακής Διαγνωστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επιβλέψει 4 διδακτορικές διατριβές και 15 προπτυχιακές διπλωματικές και MSc διατριβές, έχει εκπαιδεύσει 3 μεταδιδακτορικούς συνεργάτες, άλλους 5 διδακτορικούς φοιτητές, 4 πτυχιούχους επιστήμονες και 4 προπτυχιακούς φοιτητές. Έχει συμμετάσχει σε τρεις 3-μελείς και τρεις 7-μελείς συμβουλευτικές επιτροπές διδακτορικής διατριβής.
Έχει συντονίσει 11 χρηματοδοτημένα προγράμματα (2 Διεθνή, 3 Διμερή, 7 Εθνικά) και υποέργα 5 προγραμμάτων, συνεργάστηκε σε 6 προγράμματα (ένα Ευρωπαϊκό, ένα Διεθνές, 4 Εθνικά).
- 50 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά/βιβλία (46 ερευνητικές εργασίες, 4 κριτικές), παραπομπές 1060, h-index: 17
- 1 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, 1 αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας
- 94 παρουσιάσεις σε συνέδρια (70 Διεθνείς, 23 Προφορικές)
Πλήρες βιογραφικό: https://pasteurwp.i-magic.grm/wp-content/uploads/2022/01/CV_Niki_Vassilaki-2022.pdf
OrcID: https://orcid.org/0000-0001-7992-3438
Βασιλική Πλέτσα
Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας,
Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών
Η Δρ. Βασιλική Πλέτσα είναι Κύρια Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας (ΙΧΒ/ΕΙΕ) και Eπισκέπτης Kαθηγήτρια του Παν/μιου Θεσσαλίας (Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στους μηχανισμούς του κυτταρικού θανάτου ως απόκριση στις βλάβες του DNA (DNA damage response), στους μοριακούς μηχανισμούς καρκινογένεσης, στη μοριακή επιδημιολογία του καρκίνου καθώς και τη σχέση διατροφής και καρκίνου.
Έχει συμμετάσχει και συντονίσει ανταγωνιστικά εθνικά και ευρωπαϊκά έργα, δημοσιεύει σε διεθνή περιοδικά υψηλής απήχησης με κριτές (31 δημοσιεύσεις) και έχει συγγράψει 3 κεφάλαια σε βιβλία. Στο πλαίσιο απόσπασης εργάστηκε στη Διεύθυνση Διεθνούς Ε&Τ Συνεργασίας (ΔΙΕ) της ΓΓΕΤ (2008-2014) όπου προώθησε θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση του ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ) και τη στρατηγική Ευρώπη 2020 ενώ συμμετείχε στην επιτυχή υλοποίηση από τη ΔΙΕ/ΓΓΕΤ της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (α’ εξάμηνο 2014).
Είναι επιστημονικός υπεύθυνος στο ΕΙΕ για το έργο FUNglucan (Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ, Τ1ΕΔΚ-03404) και συμμετέχει στην ομάδα έργου του ΙΒΧ/ΕΙΕ στο Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακρίβειας στην Ογκολογία (ΕΔΙΑΟ) καθώς και στο ΟSTEOME (Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ, Τ2ΕΔΚ-03847).
Έχει διατελέσει μέλος των Επιτροπών Βιοηθικής του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας (2000-2012), Πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας (2012-2020) ενώ από το 2021 είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής & Δεοντολογίας της Έρευνας του ΕΙΕ. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας (ΕΕΒΜΒ), της επιστημονικής εταιρείας ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ και της European Environmental Mutagen Society (EEMS), αξιολογητής σε εθνικές και ευρωπαϊκές προκηρύξεις ενώ διαθέτει σημαντικό εκπαιδευτικό έργο. (http://bioepixirin.bio.uth.gr, http://www.med.uoc.gr/?q=metaptyxiaka/programmata/ogkologia)
Εκπροσωπεί το ΕΙΕ στην Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα «Food for Life” του ΣΕΒΤ και συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση και την επικοινωνία της επιστήμης σε μαθητές, φοιτητές και ευρύ κοινό (i.e. Researcher’s Night, Athens Science Festival, Μορφωτικές Εκδηλώσεις ΕΙΕ).
Πλήρες Βιογραφικό: http://www.eie.gr/nhrf/institutes/ibrb/cvs/cv-pletsa-gr.pdf
OrcID: https://orcid.org/0000-0003-0245-0083
Δήμητρα Θωμαϊδου
Διευθύντρια Ερευνών ΕΙΠ,
Υπεύθυνη Μονάδας Οπτικής Μικροσκοπίας
Η Δρ Δήμητρα Θωμαΐδου είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Τμήμα Νευροβιολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ) και Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Οπτικής Μικροσκοπίας του Ινστιτούτου. Η ΔΘ έχει 25 χρόνια εμπειρία στη Νευροβιολογία και τη Νευροαπεικόνιση με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα να εστιάζονται στη ενήλικη νευρογένεση και στη βιολογία των Νευρικών Βλαστικών Κυττάρων. Έλαβε το πτυχίο της στη Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1989 και το διδακτορικό της στις Νευροεπιστήμες από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1994. Συνέχισε τις μεταδιδακτορικές της σπουδές αρχικά στο University College London (UCL) και στη συνέχεια στο Rockefeller University New York, στα επιστημονικά πεδία της ρύθμισης του κυτταρικού κύκλου και της νευρογένεσης κατά την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1999 έχοντας λάβει το Πρόγραμμα «Career Award» ως μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Εργαστήριο Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας του ΕΙΠ. Το 2002 εξελέγη Ερευνήτρια στο ΕΙΠ και προήχθη σε επίπεδο Κύριας Ερευνήτριας το 2006. Το 2012, μετά την προσέλκυση ερευνητικού προγράμματος Αριστείας, η ΔΘ σχημάτισε ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα (Νευρικά Βλαστικά Κύτταρα και Νευρο-Απεικόνιση) στο Τμήμα Νευροβιολογίας ΕΙΠ. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Ινστιτούτο εισήγαγε και ανέπτυξε έναν σημαντικό αριθμό επιστημονικών προσεγγίσεων αιχμής, μεταξύ των οποίων καλλιέργειες νευρικών βλαστικών κυττάρων από εμβρυϊκό και ενήλικο εγκέφαλο, άμεσο επαναπρογραμματισμό αστροκυττάρων και ινοβλαστών σε επαγόμενους νευρώνες , κατασκευή και στερεοταξική έγχυση ανασυνδυασμένων ιικών φορέων που εκφράζουν ή αποσιωπούν νευρωνικές πρωτεΐνες στον νευροεκφυλισμένο εγκέφαλο και απεικόνιση ζωντανών κυττάρων και πειραμτοζώων. Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντα της ομάδας της επικεντρώνονται στην διερεύνηση του μηχανισμού δράσης νέων γονιδίων/miRNAs στην καθοδήγηση του άμεσου νευρωνικού επαναπρογραμματισμού των αστροκυττάρων και στην μελέτη των ιδιοτήτων τους in vitro και in vivo σε ζωικά μοντέλα νευροεκφυλισμού / νευροφλεγμονής. Για το σκοπό αυτό, η ομάδα της έχει εισάγει προσεγγίσεις απεικόνισης ζωντανών κυττάρων για να παρακολουθήσει την πορεία επαναπρογραμματισμού των αστροκυττάρων προς ειδικούς υποτύπους λειτουργικών επαγόμενων νευρώνων in vitro και απεικόνιση 2 φωτονίων στον εγεκφαλικό φλοιό για την in vivo διερεύνηση του αναγεννητικού δυναμικού των νευρογενεντικών πρωτεϊνών /miRNA στην επαγωγή του επαναπρογραμματισμού της ενεργοποιημένης αστρογλοίας μετά από εγκεφαλική βλάβη και νευροφλεγμονή. Ως επικεφαλής της Μονάδας Οπτικής Μικροσκοπίας, η ΔΘ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της Μονάδας, στην απόκτηση συστημάτων απεικόνισης τελευταίας τεχνολογίας και στην ανάπτυξη προηγμένων προσεγγίσεων απεικόνισης (in vivo μικροσκοπία, μακροχρόνια απεικόνιση ζωντανών κυττάρων, 2-φωτονική απεικόνιση του εγκεφάλου), που έχουν μεταφερθεί και σε άλλες επισημονικές ομάδες του Ινστιτούτου. Το συγγραφικό της έργο αποτελείται από δημοσίευσής της αποτελείται από 71 άρθρα, 41 από αυτά σε περιοδικά με κριτές (peer-reviewed) υψηλού δείκτη απήχησης, μεταξύ των οποίων τα J. Neuroscience, JBC, Cell Reports, Stem Cell Reports, PNAS και Brain.
Λίστα δημοσιεύσεων στο PubMed: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Thomaidou+D&sort=date
Ιωάννης Ράμπιας
ΕΛΕ Β ΕΙΠ, Προϊστάμενος Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου
Προϊστάμενος του Ποιοτικού Ελέγχου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΑΔΑ ΩΕΩΨ46ΨΧ6ΤΘΒΛ) και Ειδικευμένο Πρόσωπο στην Παραγωγική Μονάδα Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης και Κτηνιατρικής χρήσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ ( αρ. Πρωτ. ΕΟΦ. 132316) Υπεύθυνος Απελευθέρωσης Εμβολίων και Φαρμάκων
- Μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ανθρώπινων Εμβολίων (15) (Human Vaccines and Sera) της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης για την Ποιότητα των
Φαρμάκων και της Φροντίδας στην Yγεία (EDQM) του Συμβουλίου της Ευρώπης (αρ. Πρωτ. ΕΟΦ. 123033 και PA/PH/exp.15 T (20)1).
- 6 χρόνια εμπειρίας ως Ειδικευμένο κατά τον Ε.Ο.Φ. πρόσωπο (Qualified Person) με αρμοδιότητές που περιλαμβάνουν την διασφάλιση και τον έλεγχο της εφαρμογής των Κανόνων Καλής Παραγωγής κάθε παρτίδας φαρμακευτικού προϊόντος, καθώς και τη διασφάλιση διαδικασιών απελευθέρωσης και κυκλοφορίας παρτίδων παραγωγής προϊόντων.
▪ 10 χρόνια εμπειρίας ως Υπεύθυνος Ποιότητας κατά EU GMP, ISO 9001 και ISO 17025 για Καλλυντικά, Στείρα και μη Στείρα Φαρμακευτικά Προϊόντα, Εμβόλια και Ιατροτεχνολικά Προϊόντα.
University of Surrey, United Kingdom
1996-1997 Μεταπτυχιακό στη Χημική Έρευνα, Τμήμα Χημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών, University of Surrey, United Kingdom
1997-1999 Διδακτορικό στη Χημεία, Τμήμα Χημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών, University of Surrey, United Kingdom
- Επιστημονικός Συνεργάτης στο τμήμα Χημικών Μηχανικών
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
2001 - 2005 Εξειδικευμένος Επιστήμονας σε θέματα Μοριακής Βιολογίας -Ανοσολογίας και συγκεκριμένα στην Κυτταρομετρία Ροής στην Π.Ν.ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΑΕΒΕ
2005 - 2009 Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοϋλικών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
2011 - 2014 Ειδικευμένο πρόσωπο και Υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου στην Εταιρεία Παράγωγης Φαρμακευτικών και Καλλυντικών Προϊόντων Δραγώτης Γεώργιος ΑΕΒΕ
- - 2015 Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας στην εταιρεία κλινικών ερευνών CORONIS Research Α.Ε
- - 2016 Υπεύθυνος Παραγωγής στην REGYLON AE
- - 2018 Ειδικευμένο Πρόσωπο/Υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου στην ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ INTERNATIONAL AEΒΕ
2018- Παρόν Προϊστάμενος Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου / Ειδικευμένο Πρόσωπο στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Χαραλαμπία Μπολέτη
Κύρια Ερευνήτρια ΕΙΠ
Η Χαραλαμπία Μπολέτη σπούδασε Χημεία (BSc, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βιοχημεία (M.Sc, University of Alberta, Καναδάς) και Μοριακή Κυτταρική Βιολογία (Ph.D, European Molecular Biology Laboratory /University of Heidelberg, Germany). Εκπαιδεύτηκε ως μεταδιδακτορική υπότροφος (EMBO Fellowship) στο Institut Pasteur-Paris. Eπέστρεψε στην Ελλάδα το 2000 μετά από 14 χρόνια θητείας σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού με υποτροφία του Διεθνούς Δικτύου Ινστιτούτων Παστέρ. Από το 2002 είναι ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) στο Τμήμα Μικροβιολογίας. Είναι επικεφαλής του εργαστηρίου «Ενδοκυττάριος Παρασιτισμός» (https://pasteurwp.i-magic.grm/en/haralabia-boleti/) και συνεργάζεται ως συνεπικεφαλής με την Μονάδα Φωτονικής Μικροσκοπίας του ΕΙΠ, όπου συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα για απεικοόνιση κυττάρων και ιστών. Στο ερευνητικό της έργο έχει εργαστεί με ενδοκυττάρια ανθρώπινα παθογόνα όπως τα Χλαμύδια, το Τοξόπλασμα, ο ιός της Ηπατίτιδας C και το ευκαρυωτικό παράσιτο Λεϊσμάνια, μελετώντας πτυχές της αλληλεπίδρασης τους με τα κύτταρα του παθογόνου ξενιστή. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο (μεταπτυχιακά μαθήματα) και έχει οργανώσει και διδάξει σε αρκετά επιμορφωτικά σεμινάρια για Προηγμένες τεχνικές Φωτονικής Μικροσκοπίας και Ανάλυσης Ψηφιακής Εικόνας. H Δρ. Μπολέτη (h index 12, Scopus) έχει δημοσιεύσει 34 άρθρα σε διεθνή περιοδικά (887 αναφορές-Web of Science). Για πιο αναλυτικό βιογραφικό δείτε τον σύνδεσμο που παρέχεται εδώ
https://www.pasteur.gr/wp-content/uploads/2021/12/CV-H_BOLETI_Dec-2021.pdf )
Μαρία Δαμανάκη
Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω,
Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης
Η Μαρία Δαμανάκη είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω (μέλος του Δ.Σ. Ηρακλείου). Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Βιοηθική και διδακτορική φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτογράφησης Κρήτης του Υπουργείου Εσωτερικών, ως εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και μέλος των Επιτροπών Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από τον Ιανουάριο 2020 υπηρετεί ως Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.
Πηγή Λυμπέρη
Διευθύντρια Ερευνών ΕΙΠ
Η Πηγή Λυμπέρη, είναι Διευθύντρια Ερευνών του Εργαστηρίου Ανοσολογίας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ). Είναι βιοχημικός, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Paris VI (Pierre et Marie Curie) και κάτοχος δύο διδακτορικών διατριβών στην Ανοσολογία, από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Η διδακτορική και μεταδιδακτορική της έρευνα εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Ανoσοκυτταροχημείας του Ινστιτούτου Παστέρ Παρισίων. Στο ΕΙΠ, είναι από το 1988 υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ανοσολογίας, όπου εκπονεί καινοτόμο έρευνα στο πεδίο της φυσικής αυτοανοσίας (3 διεθνή και 19 εθνικά προγράμματα, 57 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά με >1900 αναφορές, 5 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και επίβλεψη >40 διδακτορικές διατριβές, προπτυχιακές & μεταπτυχιακές εργασίες). Διδάσκει Ανοσολογία περισσότερα από 18 χρόνια σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του ΕΚΠΑ κι έχει οργανώσει διεθνή μεταπτυχιακά σεμινάρια σε συνεργασία με το Ι.Π. Παρισίων καθώς και σεμινάρια για μαθητές α΄& β΄θμιας εκπαίδευσης. Είναι εμπειρογνώμονας σε εθνικά & διεθνή προγράμματα έρευνας αλλά & δια βίου μάθησης, κριτής σε διεθνή περιοδικά ανοσολογίας και μέλος εξεταστικών & συμβουλευτικών επιτροπών. Στην έρευνά της λόγω της ανάπτυξης και χρήσης ζωικών προτύπων ανθρώπινων ασθενειών αλλά και δειγμάτων ανθρώπινου βιολογικού υλικού έχει εφαρμόσει τις βασικές αρχές δεοντολογίας όπως αυτές ορίζονται από τη διεθνή και εθνική νομοθεσία. Είναι ενεργό μέλος της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής (ΕΔΕ) του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Ζώα : Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» που διοργανώνεται από κοινού από το Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και το ΕΙΠ (έτος ίδρυσης 2020). Έχει διατελέσει –και συνεχίζει έως σήμερα- αναπληρωματικό μέλος της «Επιτροπής Ηθικής & Δεοντολογίας της Έρευνας» (ΕΗΔΕ) του ΕΙΠ από την ίδρυσή της (2016-2021).
Επιτροπή Ηθικής & Δεοντολογίας της Έρευνας του ΕΙΠ
Η Επιτροπή Βιοηθικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, διοργάνωσε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, ημερίδα με τίτλο: «Ηθικές Προκλήσεις στην Έρευνα με βιολογικό υλικό», στο Αμφιθέατρο του ΕΙΠ, Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων & της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Δείτε το υλικό της εκδήλωσης και φωτογραφίες
Κάντε κλικ στην πρόσκληση για να τη δείτε σε πλήρες μέγεθος.