Συμμετοχή του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ στην επιδημιολογική επιτήρηση, πρόληψη, και καταπολέμηση λοιμωδών και ιογενών νοσημάτων που μεταδίδονται στον άνθρωπο με αρθρόποδα
Το Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ (ΕΙΠ), στο πλαίσιο συνεργασίας του με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), για την επιδημιολογική επιτήρηση, πρόληψη, και καταπολέμηση λοιμωδών και ιογενών νοσημάτων που μεταδίδονται στον άνθρωπο με αρθρόποδα (πχ. κουνούπια και σκνίπες) διενεργεί δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου, τον Δάγκειο ιό, τον Ιό Ζϊκα και τον ιό Chinkungunya (Δείτε εδώ το ενημερωτικό σημείωμα).
O ιός του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ), μεταδίδεται στους ανθρώπους με τα τσιμπήματα κουνουπιών μολυσμένων με τον ιό. Τα περιστατικά μόλυνσης με τον ιό αυτό εμφανίζονται κυρίως το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο που κυκλοφορούν κουνούπια. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμα εμβόλια για την πρόληψη ή φάρμακα για τη θεραπεία της λοίμωξης με τον ιό ΔΝ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από μόλυνση με αυτό τον ιό είναι να αποφευχθούν τα τσιμπήματα των κουνουπιών με χρήση εντομοαπωθητικών, κατάλληλη ένδυση με πουκάμισα με μακριά μανίκια και παντελόνια και με έλεγχο των κουνουπιών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στoν ιστότοπο του παρέχει λεπτομερείς οδηγίες για πρόληψη και προστασία από μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με τον ιό ΔΕΝ δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.
Όμως, 1 στα 5 άτομα περίπου αναπτύσσουν πυρετό και ήπια συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα και στις αρθρώσεις, έμετο, διάρροια ή εξανθήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς ανακάμπτουν εντελώς, αλλά η κόπωση και η αδυναμία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.
Περίπου 1 στους 150 μολυσμένους ανθρώπους αναπτύσσουν σοβαρή, μερικές φορές θανατηφόρα μορφή ασθένειας. Στις περιπτώσεις αυτές επηρεάζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα με εμφάνιση εγκεφαλίτιδας (φλεγμονή του εγκεφάλου) ή μηνιγγίτιδας (φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό) με συμπτώματα που περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία, απώλεια όρασης, μούδιασμα και παράλυση.
Η σοβαρή μορφή της ασθένειες μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Ωστόσο, οι άνθρωποι άνω των 60 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα άτομα με ορισμένες παθήσεις όπως καρκίνο, διαβήτη, υπέρταση, νεφρική νόσο καθώς και άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Κάποιες επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να είναι μόνιμες. Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους που αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα πεθαίνουν.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕCDC),από τις 7-13 Σεπτεμβρίου 2018, χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει 150 μολύνσεις με ιό του Δυτικού Νείλου: Ρουμανία (66), Ιταλία (34), Ελλάδα (24), Ουγγαρία (21), Αυστρία (3) και Βουλγαρία (2). Χώρες που συνορεύουν με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν 56 περιστατικά: Σερβία (24) και Ισραήλ (32). Σε 4 περιοχές αναφέρθηκαν ανθρώπινα περιστατικά για πρώτη φορά: Ρουμανία (2), Ουγγαρία (1) και Σερβία (1). Αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκαν, 19 θάνατοι από Ρουμανία (7), Ελλάδα (6), Ιταλία (3) και Σερβία (3).
Μέσα στο 2018, μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν συνολικά 948 ανθρώπινα περιστατικά: Ιταλία (361), Ελλάδα (192), Ρουμανία (183), Ουγγαρία (155), Κροατία (25), Γαλλία (16), Αυστρία (13), Βουλγαρία (2) και Σλοβενία (1). Χώρες που συνορεύουν με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν 370 ανθρώπινα περιστατικά: Σερβία (286), Ισραήλ (81) και Κόσσοβο (3).