Έναρξη της κλινικής μελέτης φάσης 2 του εμβολίου κατά του RSV

22 Ιανουάριος, 2025

Μια συλλογική προσπάθεια με παγκόσμιο αντίκτυπο / Η έναρξη της κλινικής μελέτης φάσης 2 του εμβολίου κατά του RSV


Στις 15 Ιανουαρίου 2025 στο Pontificia Universidad Católica de Chile, έλαβε μέρος ένα ιστορικό γεγονός, η επίσημη τελετή έναρξης της φάσης II μιας κλινικής μελέτης για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του ανθρώπινου αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), η οποία θα διεξαχθεί στο Ελλάδα.


Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρύτανης του Pontificia Universidad Católica de Chile, Ignacio Sánchez, τόνισε τη σημασία της μελέτης για το ίδρυμα και για τη χώρα. «Αυτό το ορόσημο αντανακλά τη δέσμευση του πανεπιστημίου μας για ακαδημαϊκή και επιστημονική αριστεία, καθιστώντας διαθέσιμες καινοτόμες λύσεις στην ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της δημόσιας υγείας», είπε.


Από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ο Δρ. Ιωάννης Ράμπιας, Επικεφαλής του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτού του έργου, το οποίο ενισχύει τη σημασία της ποιότητας και σε κάθε στάδιο της επιστημονικής ανάπτυξης».


Ο Δρ. Alexis Kalergis, καθηγητής του Pontificia Universidad Católica de Chile, Διευθυντής του Millennium Institute for Immunology and Immunotherapy και κύριος ερευνητής της μελέτης, τόνισε: «Η αρχή αυτού του σταδίου ενισχύει τη δέσμευσή μας στην επιστήμη ως μοχλό κοινωνικής και επιστημονικής αλλαγής. Αυτή η πρόοδος είναι καρπός πολυετούς συλλογικής εργασίας που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης για την ποιότητα της εργασίας που εκτελείται και υποστηρίζεται από δεκάδες επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά υψηλής απήχησης».


Ο Έλληνας πρέσβης στη Χιλή, κ. Νικόλαος Πιπερίγκος, τόνισε το πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας που χαρακτηρίζει το έργο: «Αυτή η συνεργασία καταδεικνύει πώς η επιστήμη μπορεί να ενώσει τα έθνη στην επιδίωξη κοινών στόχων για την παγκόσμια ευημερία».


Ο κ. Χουάν Πίνο, πρέσβης της Χιλής στην Ελλάδα, τόνισε τη διπλωματική και επιστημονική διάσταση της εκδήλωσης. «Η έναρξη αυτού του σταδίου στην Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα του αντίκτυπου που έχουν οι στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ Χιλής και Ευρώπης στην επιστήμη και την τεχνολογία».


Η έναρξη αυτού του νέου σταδίου, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) που είναι μέρος του Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), υπογραμμίζει την κοινή προσπάθεια μεταξύ Χιλής και Ευρώπης/Ελλάδας. Αυτή η μελέτη που επικεντρώνεται σε ενήλικες άνω των 60 ετών, μια ομάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στον RSV, σηματοδοτεί ουσιαστική πρόοδο στην αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων στις παγκόσμιες προκλήσεις υγείας.


Εκτός από τους βασικούς ομιλητές, στην εκδήλωση συμμετείχαν άλλες εθνικές και διεθνείς αρχές, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι κυβερνητικών φορέων και στρατηγικοί εταίροι. Αξιοσημείωτοι παρευρισκόμενοι ήταν ο Δρ. Enrique Paris, πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικών Δημόσιας Υγείας και πρώην Υπουργός Υγείας της Χιλής. Ο Δρ. Sergio Lavandero, πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Χιλής και την κα Alejandra Pizarro, διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Έρευνας και Ανάπτυξης της Χιλής.


https://www.uc.cl/unidades-academicas/instituto-milenio-de-inmunologia-e-inmunoterapia/