«Kυτταρικoί διαμεσολαβητές που τροποποιούν την επίκτητη ανοσιακή απόκριση κατά την HCV λοίμωξη» (MIS 5050621)

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι:

            Πρώτον η απομόνωση και ο χαρακτηρισμός εξωσωμάτων από οροθετικά δείγματα επιλεγμένων ασθενών με χρόνια HCV λοίμωξη και η παράλληλη διερεύνηση σε αυτά του περιεχομένου τους σε ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες.

            Δεύτερον, η απομόνωση περιφερικών μονοπύρηνων κυττάρων του αίματος (peripheral blood mononuclear cells – PBMCs) από τους αντίστοιχους ασθενείς και o έλεγχος της διαφοροποίησης των Τ-λεμφοκυττάρων με παράλληλη συσχέτιση του περιεχομένου των εξωσωμάτων τους με τα στάδια της ηπατικής νόσου αλλά και τους ιικούς γονότυπους.

Συγκεκριμένα: Η πρόταση αυτή στοχεύει να απαντήσει στο παρακάτω ερωτήματα:

1) Είναι τα εξωσωμικά miRNAs και οι ανοσοκατασταλτικοί παράγοντες PD-L1, TGF-β, IL-10 διαμεσολαβητές της ανοσοαπόκρισης στην ΗCV λοίμωξη, συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη και έκβαση της ηπατικής νόσου;

2) Πως συσχετίζονται τα παραπάνω μόρια με τη διαφοροποίηση των Τ κυτταρικών πληθυσμών.

3) Ποιος είναι ο ρόλος του γονοτύπου ή του βαθμού ίνωσης στην ανοσιακή απάντηση και στους μηχανισμούς που την επηρεάζουν.

            Ερευνητικά έργα παρόμοια με το προτεινόμενο δεν εκτελούνται στην Ελλάδα. Όλα τα παραπάνω ερωτήματα πέραν του ερευνητικού ενδιαφέροντος, θα αποτελέσουν δυνητικούς στόχους για ανάπτυξη καινοτόμων προγνωστικών δεικτών εξέλιξης της ηπατικής νόσου, καθώς και θεραπευτικών προσεγγίσεων.