«Eργαστήριο CSI – Τα αποτυπώματα ενός εγκλήματος υπό το πρίσμα της Βιολογίας» συμμετοχή στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου 16-18/12

12 Δεκέμβριος, 2022

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ συμμετέχει στο  Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2022 στη Βιβλιοθήκη της Βουλής (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο).

Το ΕΙΠ συμμετέχει με δράση «Eργαστήριο CSI – Τα αποτυπώματα ενός εγκλήματος υπό το πρίσμα της Βιολογίας»

Τον συντονισμό της δράσης έχουν αναλάβει οι Δρ. Δήμητρα Τουμπανάκη και Δρ. Αντωνία Ευσταθίου.

Λίγα λόγια για τη δράση....

Στο πεδίο της παρατήρησης, η τύχη ευνοεί μόνο τον προετοιμασμένο νου» έλεγε ο Λουί Παστέρ, σπουδαίος χημικός και «πατέρας» της μικροβιολογίας… Από μωρά παρατηρούμε τα πάντα γύρω μας και θέλουμε συνεχώς να μαθαίνουμε πώς εξηγούνται όλα αυτά που μας εντυπωσιάζουν. Η παρατήρηση και η επιστήμη της Βιολογίας είναι επίσης η βάση της εξιχνίασης εγκλημάτων...μικρών ή μεγάλων!!
Με τη βοήθεια της Βιολογίας και της Χημείας σας περιμένουμε για να βρούμε τον ένοχο... Θα μπούμε στο χώρο του εγκλήματος, θα συλλέξουμε στοιχεία και θα τα αξιολογήσουμε: δακτυλικά και...άλλα αποτυπώματα, DNA και αίμα, τρίχες και υφάσματα...
Παίζοντας θα μάθουμε τη δομή του DNA και τον τρόπο που διαβάζεται το αλφάβητο της ζωής, πώς μοιάζουν τα κύτταρα σε διάφορα βιολογικά υλικά, τί μας κάνει ίδιους και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικούς. Είστε έτοιμοι να γίνεται ερευνητές CSI μαζί μας την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου & την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου??

Το Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε πρώτα στο Καστελλόριζο και στη συνέχεια στην Πάτρα,διοργανώνεται από το Μουσείο Γρίφων Καστελλόριζου και το Σωματείο Ε.Ν.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) και πρόκειται κατά τη διάρκεια του τριημέρου Φεστιβάλ στην Αθήνα, να είναι γεματο με κατασκευές και παιχνίδια.

Επόμενη στάση, λοιπόν, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνωνένας τόπος εξερεύνησης και «θεματοφύλακας» της γνώσης, της συνεργατικής μάθησης και της συνδημιουργίας, προσβάσιμος σε μικρούς και μεγάλους. Εκεί οι Γρίφοι Λογικής συναντούν τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό μέσα από σειρά δράσεων, προσαρμοσμένων σε κάθε ηλικία. Σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, η δημιουργική σκέψη οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση της γνώσης, πέρα από τα καθιερωμένα εκπαιδευτικά πρότυπα. Απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που ανυπομονούν να προσεγγίσουν την επιστημονική γνώση μέσα από διαφορετικά εργαλεία και τρόπους μάθησης. Στόχος μας είναι μικροί και μεγάλοι να προβληματιστούν, να πειραματιστούν και, μέσα από συζητήσεις, παρουσιάσεις, διαδραστικά παιγνίδια και βιωματικά εργαστήρια, να δώσουν τις δικές τους λύσεις στους γρίφους. Μεγάλοι διαγωνισμοί δισδιάστατων και τρισδιάστατων γρίφων, ένα κυνήγι θησαυρού μέσα στα βιβλιοστάσια και τα αναγνωστήρια της Βιβλιοθήκης και το Χωριό του Άι Βασίλη αποτελούν ορισμένες μόνον από τις δράσεις του Φεστιβάλ.

Σας περιμένουμε όλους στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο για μια τριήμερη γιορτή με παιχνίδια, εκθέσεις και διαγωνισμούς Γρίφων!

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ program-Athens-DT-sponsors