Συστηματική ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων αναστολέων της συσσωμάτωσης της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης» ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: AlphaSyn, MIS 5131418

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
ΤΙΤΛΟΣ: «Συστηματική ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων αναστολέων της συσσωμάτωσης της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης»
ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: AlphaSyn
ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ Τ2ΕΔΚ-02813
MIS 5131418


Η νόσος Parkinson (Parkinson’s disease, PD) είναι η δεύτερη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική ασθένεια μετά τη νόσο Alzheimer. Προκαλεί κινητικές δυσλειτουργίες, όπως τρέμουλο στα άκρα, αλλά και μη-κινητικά συμπτώματα. Οι εγκεκριμένες θεραπευτικές αγωγές κατά αυτής είναι συμπτωματολογικές και ανακουφίζουν μόνο μερικώς τα κινητικά προβλήματα. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που να θεραπεύει ή να επιβραδύνει την προϊούσα νευροεκφύλιση ώστε να δρα ανασταλτικά κατά της νόσου. Υπάρχει, επομένως, πολύ μεγάλη ανάγκη για την ανάπτυξη θεραπειών και αγωγών που θα στοχεύουν ευθέως στην παθογένεια της νόσου, θα είναι πραγματικά νευροπροστατευτικές και θα καθυστερούν την εξέλιξή της. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της PD είναι η συσσώρευση συσσωματωμένων μορφών της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης (α-synuclein, αSyn) στον εγκέφαλο, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερη νευροτοξικότητα. Η παρεμπόδιση του σχηματισμού αυτών των συσσωματωμάτων θεωρείται ότι θα περιορίζει της εξέλιξης της νόσου στα αρχικά στάδια, όπου η παθολογία βρίσκεται σχετικά εντοπισμένη, και κατά συνέπεια, περισσότερο ευάλωτη σε θεραπευτικά σχήματα. Στο πλαίσιο του έργου AlphaSyn, θα αναπτύξουμε νέους αποτελεσματικούς μικρομοριακούς αναστολείς της δημιουργίας νευροτοξικών συσσωματωμάτων της αSyn. Οι νέοι αυτοί αναστολείς θα προκύψουν από σάρωση (1) βιβλιοθηκών κυκλικών ολιγοπεπτιδίων που περιλαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια διαφορετικά μόρια, και (2) βιβλιοθηκών φυσικών προϊόντων που προέρχονται από οργανισμούς των Ελληνικών θαλασσών. Οι αποτελεσματικότεροι αναστολείς της συσσωμάτωσης της αSyn θα αναπτυχθούν προκλινικά με τελικό στόχο να αναπτύξουμε (1) καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής που θα δρα νευροπροστατευτικά και θα προάγει την κινητική και νοητική λειτουργία ατόμων της τρίτης ηλικίας & (2) ενώσεις-οδηγούς με δυνητικά θεραπευτικές ιδιότητες κατά της PD, τα οποία θα αξιοποιηθούν εμπορικά από τους επιχειρηματικούς φορείς της παρούσας κοινοπραξίας.