Ανάπτυξη PCR μικροσυστοιχίας για τον προσδιορισμό γονιδιακών μεταβολών που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα του λαβρακιού έναντι της ιογενούς νευρικής νέκρωσης από b-nodavirus, με δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης  NGS/ PCR Array (MIS 5010925)

egeo

Αντικείμενο του Έργου είναι η ανάπτυξη PCR μικροσυστοιχίας για τον προσδιορισμό γονιδιακών μεταβολών που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα του λαβρακιού έναντι της ιογενούς νευρικής νέκρωσης. Το Ευρωπαϊκό λαβράκι (Dicentrarchus labrax) αποτελεί κυρίαρχο είδος της υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο με 153.182 τόνους ετήσιας παραγωγής, σε σύγκριση με 9.000 τόνους που προέρχονται από την αλιεία. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ιχθυοκαλλιέργεια του λαβρακιού είναι η ανάπτυξη νοσημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η νόσος της ιογενούς νευρικής νέκρωσης (VNN). Η VNN προκαλείται από στελέχη του ιού beta-nodavirus, ενώ δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ή ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο. Η επιλεκτική αναπαραγωγή ανθεκτικών ατόμων αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση, με δυνατότητα οφέλους στην επιβίωση τουλάχιστον 12,5% ανά γενιά. Στο πλαίσιο του Έργου θα αναπτυχθούν PCR μικροσυστοιχίες ως μοριακά εργαλεία ελέγχου της ανθεκτικότητας των καλλιεργούμενων πληθυσμών λαβρακιού έναντι της VNN για τη γενετική βελτίωσή τους, με δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης. Οι μικροσυστοιχίες θα βασιστούν στην ταυτοποίηση γονιδίων και κατ’ επέκταση μονοπατιών σηματοδότησης και κυτταρικών λειτουργιών που σχετίζονται με τη φυσική ανθεκτικότητα του λαβρακιού έναντι του ιού, με εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής (Next Generation Sequencing – NGS) για τον έλεγχο του συνολικού μεταγραφώματος κυττάρων του ανοσολογικού συστήματος του λαβρακιού. Στόχος της δράσης είναι ο προσδιορισμός διαφορικά εκφραζόμενων γονιδίων που είναι υπεύθυνα ή δρουν συνεργατικά για την προστασία έναντι του νοσήματος.

Το Έργο θα υλοποιηθεί υπό το συντονισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη σύμπραξη τριών φορέων που δραστηριοποιούνται σε συμπληρωματικούς τομείς, όπως είναι οι επιστήμες της ιχθυοπαθολογίας, ανοσολογίας, μοριακής βιολογίας και βιολογίας συστημάτων, και επιστημών που εμπλέκονται σε προγράμματα γενετικής βελτίωσης ιχθύων, την ανάπτυξη προϊόντων και την εμπορική αξιοποίησή τους, καθώς και την προώθηση προϊόντων διαμέσου εγχώριας και εξαγωγικής δραστηριότητας. Τα προϊόντα του Έργου αποτελούν καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα υψηλού ενδιαφέροντος για τη διεθνή επιστημονική και παραγωγική κοινότητα, καθώς σκοπός του έργου είναι η παραγωγή μοριακού εργαλείου για τον προσδιορισμό του ανοσολογικού προφίλ ανθεκτικών ιχθύων αλλά και για το συστηματικό έλεγχο ιχθυδίων εκτροφής, την επιλογή γεννητόρων ή τις πωλήσεις ιχθυδίων πιστοποιημένων για ανθεκτικότητα στη VNN. Επίσης, δημιουργούνται τέσσερις νέες θέσεις εργασίας, δύο θέσεις για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης (ΕΙΠ) και δύο θέσεις οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε νέους επιστήμονες (Παν. Αιγαίου), ενισχύοντας το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους προφίλ.

ESPA