Η πράξη εντάσσεται στη Δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Οι ερευνητικές υποδομές HiPER, ELI και LASERLAB Europe και IPERION-CH.gr ενωμένες πλέον ως (HELLAS-CH) αποτελούν μια διεπιστημονική Εθνική Ερευνητική Υποδομή (ΕΕΥ) που θα επιτρέψει την πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογικά πειραματικές υποδομές που υποστηρίζουν την έρευνα στην περιοχή των Laser και των εφαρμογών αυτής. Η Ερευνητική Υποδομή HELLAS-CH φιλοξενείται στο ΙΤΕ, στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ», με Επιστημονικό Υπεύθυνο έργου τον Δρ. Δημήτριο Χαραλαμπίδη. Η κοινοπραξία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις βιοϊατρικές εφαρμογές της χρήσης της ακτινοβολίας αυτής.
Η συμμετοχή του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ) αφορά α) στην διερεύνηση και ανάπτυξη εφαρμογών της ως άνω ΕΕΥ, στο πεδίο της βιοϊατρικής έρευνας. Το εργαστήριο Μελέτης Φλεγμονής και το Τμήμα Ζωικών Προτύπων Βιοϊατρικής Έρευνας θα χρησιμοποιήσει την υποδομή της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του τμήματος Ηλεκτρονικών του ΤΕΙ Κρήτης, μέλους της κοινοπραξίας με σκοπό τη μελέτη βιοδεικτών φλεγμονής κατά την επίδραση των ακτινοβολιών laser που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς σε βιολογικό υλικό, και β) στην συμβολή στην ανάπτυξη του Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΕΥ, του Οργανωτικού της σχήματος και στον σχεδιασμό πρόσβασης των χρηστών, που αποτελούν παραδοτέα του έργου.