Αντιϊκοι έλεγχοι σύμφωνα με το πρότυπο EN 14476:2013+A2:2019

EN 14476:2013+A2:2019 - Χημικά απολυμαντικά και αντισηπτικά

Ποσοτικός έλεγχος για την αξιολόγηση της ιοκτόνου δράσης στον ιατρικό τομέα

Μέθοδος και απαιτήσεις δοκιμής (Φάση 2/Βήμα 1)

Οι ιατρικές εγκαταστάσεις υγείας, αλλά και δομές όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί και γηροκομεία, αποτελούν σημεία υψηλού κινδύνου για τη διάδοση παραγόντων που προκαλούν ιογενείς λοιμώξεις. Για το λόγο αυτό, ο καθαρισμός και η απολύμανση στους χώρους αυτούς καθίστανται ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της έξαρσης ασθενειών, ακόμη και της εξάπλωσης νοσοκομειακών λοιμώξεων. Απολυμαντικά και αντισηπτικά προϊόντα που περιέχουν αντιικούς παράγοντες χρησιμοποιούνται ευρέως στους παραπάνω τομείς. Το ΕN 14476 είναι ένας ποσοτικός έλεγχος που χρησιμοποιείται για να αξιολογηθεί η ιοκτόνος δράση τέτοιων προϊόντων.

Το πρότυπο πραγματοποιείται για προϊόντα που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Απολύμανση/πλύσιμο χεριών
  • Απολύμανση οργάνων
  • Απολύμανση επιφανειών
  • Απολύμανση υφασμάτων

Το πρότυπο αυτό καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για την ιοκτόνο δράση χημικών απολυμαντικών και αντισηπτικών προϊόντων.

Μέθοδος ελέγχου ιοκτόνου δράσης

Επιθυμητές συγκεντρώσεις του εκάστοτε προϊόντος αναμειγνύονται με εναιώρημα ιού στην κατάλληλη θερμοκρασία. Μετά το πέρας του χρόνου επαφής, κλάσμα από το διάλυμα λαμβάνεται και καταστέλλεται η αντίδραση. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται διαδοχικές αραιώσεις και εμβολιασμός ζωντανών κυττάρων ξενιστών με αυτές. Εάν το εξεταζόμενο προϊόν δεν έχει αντιική δράση έναντι του συγκεκριμένου ιού, παρατηρείται καταστροφή των κυττάρων με εμφάνιση κυτταροπαθητικού αποτελέσματος (cytopathic effect, CPE).

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση χημικών απολυμαντικών και αντισηπτικών προϊόντων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας COVID-19. Το Τμήμα Διάγνωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, υπήρξε το πρώτο εργαστήριο στην Ελλάδα στην αρχή της πανδημίας το οποίο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή έναντι του νέου SARS‑CoV‑2 και πλέον έχει αναβαθμίσει τις υποδομές του με ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο βιοασφάλειας επιπέδου 3 (BSL3).

Στο Διαγνωστικό Τμήμα του Ε.Ι.Π. πραγματοποιούνται έλεγχοι της αντιϊκής δραστικότητας απολυμαντικών προϊόντων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 14476:2013+A2:2019 έναντι των ιών:

  •  Poliovirus
  • Adenovirus
  • Murine Norovirus
  • Vaccinia virus
  • SARS-CoV-2
  • Τα αποτελέσματα των ελέγχων αποστέλλονται εντός 30 ημερών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διενέργεια αντιικών ελέγχων επικοινωνήστε με το εργαστήριο 210 647821 ή με email s.makka@pasteur.gr/ myrto.koutantou@pasteur.gr .